Beton storten: checklist

Ga je beton storten? Bekijk deze checklist voordat je begint!

Beton storten: hier moet je rekening mee houden voordat je begint

Ook voor beton storten geldt: een goed begin is meer dan het halve werk. Een goede voorbereiding is erg belangrijk wanneer je aan de slag gaat met zelf beton storten. Gebruik de checklist beton storten om te zien waar je voorafgaand aan de klus rekening mee moet houden.

Maak van jouw betonklus een succes van begin tot eind!

 

Checklist zelf beton storten

Vers beton, betonmortel kant en klaar bestellen, of zelf betonmortel maken?

Beslissen of je vers beton direct vanuit de betoncentrale gaat storten, zakken betonmortel kant en klaar gaat bestellen of aan de slag gaat met zelf betonmortel maken, is een van de eerste keuzes die je moet maken wanneer je zelf een betonvloer gaat storten. Echter, welke optie je ook kiest, zoals altijd zijn er voor- en nadelen. Wij hebben ze hieronder voor je opgeschreven.

Vers beton bestellen Betonmortel bestellen Betonmortel maken
Minder werk    
Sneller klaar    
Gechikt voor grotere oppervlakten    
Gegarandeerd kwaliteit beton    
Voordeliger  

Vers beton bestellen

Vers beton kun je bij steeds meer betoncentrales als particulier of doe-het-zelver bestellen. Online vers beton bestellen via de website van de betoncentrale is steeds vaker mogelijk, je plaatst je bestelling en rekent direct af met IDeal of je ontvangt een offerte.

 

Samenstelling vers beton

Betoncentrales bieden verschillende samenstellingen van verse betonspecie en zijn meestal bereid je te adviseren met betrekking tot welke soort het beste bij jouw situatie past.

Wanneer je vers beton door een betoncentrale wil laat leveren, zoek je online een betoncentrale die levert in jouw postcodegebied. Kijk goed of door de betoncentrale geleverd kan worden op het tijdstip en de dag dat jij beton wil gaan storten.

 

Voordelen vers beton bestellen

 • vers beton is minder werk dan zelf betonmortel maken
 • Vers beton bestellen is minder werk dan zakken betonmortel kant en klaar bestellen
 • vers beton is handiger, de klus is sneller klaar dan bij zelf betonmortel maken of betonmortel kant en klaar bestellen
 • kan afhankelijk van de bereikbaarheid tot aan de stortplaats geleverd worden
 • verse betonspecie van de beton centrale is van betere kwaliteit dan betonspecie van huisgemaakte betonmortel, of betonspecie gemaakt van kant en klare betonmortel

 

Nadelen vers beton bestellen

 • vers beton is duurder dan zelf betonmortel maken of zakken betonmortel kant en klaar bestellen
 • vers beton wordt vaak pas geleverd vanaf een bepaalde hoeveelheid (meestal vanaf 1 )
 • Een kuub (1 vers beton is een relatief kleine hoeveelheid voor een truck mixer, dan betaal je meestal iets extra voor ‘onderlading’
 • Wanneer de truckmixer moet wachten, bijvoorbeeld omdat er niet of niet snel genoeg gelost kan worden, betaal je wachtgeld
 • Je moet extra betalen voor vers beton dat door de truckmixer niet gelost kan worden en weer mee terug moet worden genomen

 

Prijs vers beton

 • vers beton is duurder dan zelf betonmortel maken of zakken betonmortel kant en klaar bestellen

 

Ga je vers beton bestellen bij de betoncentrale? Bestel altijd voor de zekerheid ongeveer een halve m³ vers beton extra

Betonmortel kant-en-klaar gebruiken

Bij de bouwmarkt kun je betonmortel kant en klaar kopen, alle componenten van het mengsel (zand, cement, grind) zitten er al in. Je hoeft er alleen nog water aan toe te voegen.

 

Ook online kun je tegenwoordig eenvoudig betonmortel kan en klaar bestellen. De zakken betonmortel wegen 20 kg of 25 kg en worden meestal kosteloos op locatie geleverd. Er zijn ook zogenaamde big-bags van 1000 kg betonmortel kant en klaar verkrijgbaar, daarvoor betaal je wel transportkosten.

Voordelen betonmortel kant en klaar:

 • is goedkoper dan vers beton vanuit de betoncentrale
 • betonmortel kant en klaar kan afhankelijk van de bereikbaarheid tot aan de stortplaats geleverd worden
 • Ook in kleine hoeveelheden is betonmortel kant en klaar verkrijgbaar, in tegenstelling tot vers betonspecie vanuit de betoncentrale (meestal pas vanaf 1 )

Nadelen betonmortel kant en klaar:

 • Betonmortel kant en klaar bestellen levert meer werk op dan vers beton bestellen vanuit de betoncentrale
 • het is minder snel, de klus duurt langer dan wanneer je vers beton vanuit de betoncentrale besteld
 • Kant en klare betonmortel levert bijna altijd beton van een mindere kwaliteit op dan vers beton vanuit de betoncentrale.

Zelf betonmortel maken

Je kunt er ook voor kiezen zelf betonmortel te maken door het cement, zand en grind te gaan halen of bestellen, en dit te mengen. Let erop dat de juiste verhouding tussen zand, cement en grind essentieel is voor het goed mengen van de componenten.

Als de componenten niet goed gemengd zijn levert het beton van een mindere sterkte en kwaliteit op, of het mengsel is helemaal niet meer te gebruiken.

Voordelen zelf betonmortel mortel maken:

 • de prijs van vers beton vanuit de betoncentrale is hoger
 • de prijs van kant en klare betonmortel is hoger
 • zakken met grind, zand en cement voor de betonmortel worden afhankelijk van de bereikbaarheid tot aan de stortplaats geleverd
 • de benodigdheden voor voor zelfgemaakte betonmortel zijn in kleine hoeveelheden verkrijgbaar in tegenstelling tot vers beton vanuit de betoncentrale, meestal pas vanaf 1 m³

Nadelen zelf betonmortel maken:

 • zelf gemaakte betonmortel levert meer werk op dan vers beton vanuit de betoncentrale of betonmortel kant en klaar bestellen. 
 • het is minder snel, de klus duurt langer dan verse betonspecie bestellen uit de centrale of betonmortel kant en klaar bestellen.
 • zelf betonmortel of betonspecie maken met zakken kant en klare betonmortel, levert bijna altijd beton van een mindere kwaliteit op dan vers beton vanuit de betoncentrale.
Toolmax - standaardbanners

Zelf beton storten of beton laten storten

Beton storten is heel goed zelf te doen. Je kunt ook (delen van) de klus uitbesteden aan een vakman. Hij zal aan de hand van jouw wensen en de specificaties helpen een keuze te maken tussen vers beton, zakken betonmortel kant en klaar bestellen, of zelf betonmortel maken. Je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf doen.

Klaar je de klus volledig zelf? Dan maak jij die keuze en wij gaan je daarbij helpen!

 

Beton zelf storten

Wanneer je ervoor kiest om beton zelf te storten zijn er een aantal verschillende opties;

 • Vers beton bestellen en zelf storten
 • Betonmortel kant en klaar bestellen en zelf storten
 • Zelf beton maken en storten

 

Vers beton bestellen en zelf storten

Wanneer je ervoor kiest vers beton vanuit de betoncentrale te bestellen, dan kun je het beton direct vanuit de truckmixer in kruiwagens laden, en verkruien naar de stortlocatie.

Bij bij grotere oppervlakten is dit erg arbeidsintensief. De grotere oppervlakten bestrijken of op moeilijk bereikbare plaatsen beton storten, wordt dan een probleem.

De inhoud van een gemiddelde kruiwagen is 80 liter. Je kunt de kruiwagen beter maximaal tot de helft vullen, omdat betonspecie best zwaar is. Gebruik daarom in ieder geval een stevige kruiwagen. Je loopt dan ongeveer 25 keer van de truckmixer of betonmolen naar de stortlocatie om 1 m³ beton te verkruien.

Daar gaat tijd inzitten en langere afstanden afleggen is eigenlijk bijna onmogelijk. Ook grotere oppervlakten bestrijken of op moeilijk bereikbare plaatsen beton storten, wordt dan een probleem.

 

Betonmortel kant en klaar bestellen en storten

Kies je ervoor om zelf beton te storten met kant en klare betonmortel, hou er dan rekening mee dat het aantal benodigde zakken betonmortel snel kan oplopen. Maak gebruik van de betoncalculator om te berekenen hoeveel zakken kant en klare betonmortel je nodig hebt. Vergeet niet te zorgen voor een betonmolen om het mengsel goed soepel te krijgen. Een betonmolen kun je huren bij de bouwmarkt.

Zakken kant en klare betonmortel worden meestal bij de de deur afgeleverd wanneer je ze online besteld

 

Zelf beton maken en storten

Ga je zelf beton maken? Dan zul je het waarschijnlijk ook zelf gaan storten. Bekijk de handleiding zelf beton maken voordat je aan de slag gaat met het zelf maken van betonmortel

Beton laten storten
Wanneer je beton willt laten storten wil je natuurlijk dat het in een keer goed gebeurd, voor een scherpe prijs. Daarom is het belangrijk dat je een erkende specialist inschakelt die zijn (of haar) vak verstaat. De juiste vakman vinden voor je klus kan een lange zoektocht betekenen. Maak daarom gebruik van onze gratis dienst.

Wij matchen je betonproject met meer dan honderd erkende vakspecialisten en je ontvangt vrijblijvende offertes op maat. Dat bespaart je een hoop tijd. Daarbovenop bespaar je ook nog eens tot 30% op de uitvoeringskosten. Ook wanneer je de klus gedeeltelijk zelf wilt klaren kun je het advies en de expertise van een vakspecialist goed gebruiken!

 

Ga je zelf aan de slag of schakel je een expert in?

Ja, ik wil gratis vrijblijvende prijsvoorstellen ontvangen

Betonpomp huren

Het huren van een betonpomp kan daarom in bepaalde gevallen een verstandige keuze zijn. Een kleine betonpomp heeft het formaat van een aanhangwagen en wordt gebruikt om het beton via een slang naar de stortlocatie te verpompen.

Met een kleine betonpomp zijn stortsnelheden tot 18 m³ per uur haalbaar. Op bouwplaatsen wordt vaak een pompmixer gebruikt, dit is een combinatie van een truckmixer en een betonpomp. Hiermee zijn stortsnelheden van 20 tot 30 m³ per uur haalbaar. Een kleine betonpomp met pompmachinist kost gemiddeld € 90 euro per uur.

Zonder pompmachinist kost een kleine betonpomp huren ongeveer € 600 euro, dan spreken we over een eenmalig huurbedrag. 

Hou er rekening mee dat het bedienen van de betonpomp specialistisch werk is.

Ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond waar het beton wordt gestort enigzins vlak is. Om te voorkomen dat de vloer scheef komt te liggen, mag het maximale hoogteverschil in de ondergrond niet meer zijn dan 2 cm. Maak gebruik van bouwfolie bij een sterk zuigende ondergrond, zoals bijvoorbeeld zand.

Op afschot storten

Beton op afschot storten is het bewust aanbrengen van een helling voor het wegvoeren van vloeistof, bijvoorbeeld naar een putje of goot. Betonnen terrasvloeren worden soms ook op afschot gestort, zodat regenwater niet blijft liggen.

In de regel wordt er 1,5 cm afschot per m¹ (strekkende meter) gehanteerd. Bij dit afschotpercentage is het in principe onmogelijk dat er nog plassen water of vloeistof ontstaan en blijven liggen, maar er kan ook gekozen worden voor een afschot van 1 cm per m¹. 

Beton op afschot storten is specialistisch werk. Overweeg wanneer je weinig kluservaring hebt een expert in te schakelen.

 

Vloerverwarming aanleggen

Wanneer je kiest voor woonbeton – een betonvloer binnenshuis – is het aanleggen van vloerverwarming zeker aan te raden. Een betonvloer kan soms kil kan aanvoelen. Het heeft dan weinig zin de verwarming hoger te zetten, omdat de warmte door de optrekkende kou verloren gaat.

Ook in grote ruimtes zoals vee-, varkens- of paardenstallen, of bedrijfshallen is vloerverwarming het meest effectief.

Beslis voor het beton storten of je vloerverwarming wilt aanleggen. Wanneer je nog niet aan de slag bent gegaan met beton storten, kun je dit nog eenvoudig en zonder veel meerwerk toevoegen en er zijn ook benodigdheden voor vloerverwarming.

Wanneer je vloerverwarming gaat aanleggen, is vloer islolatie eigenlijk onmisbaar. Dat geldt ook voor wand isolatie, om een zogenaamde ‘koude brug’ te voorkomen (tenzij er sleuven worden gefreesd).

Beton of betonlook

Beton

Beton wordt gemaakt met zand en grind als toeslagmateriaal, cement als bindmiddel en eventuele toevoegingen. Een betonnen fundering of betonvloer wordt – zoals de naam al doet vermoeden – gemaakt van beton. Een betonvloer kan wel op verschillende manieren worden afgewerkt.

Een populaire afwerking van de betonvloer is vlinderen. Een gevlinderde betonvloer wordt toegepast in veestallen, schuren, kassen, fabriekshallen, etc. Een gevlinderde betonvloer binnenshuis is trendy en biedt daarnaast vele voordelen. Een gevlinderde betonvloer binnenshuis wordt woonbeton genoemd. Een woonbetonvloer is meestal gepolijst en afgewerkt met meerdere lagen beschermende coating.

In navolging van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is ook in Nederland tegenwoordig printbeton steeds meer gewild. Printbeton wordt meestal buiten toegepast. Met printbeton kun je de illusie van bijvoorbeeld natuursteen, klinkers of kasseien realiseren, maar dan zonder de nadelen daarvan!

Betonlook

Betonlook is een benaming voor meerdere vloersoorten die qua uiterlijk op beton lijken, maar dat niet zijn. De benaming betonlook wordt meestal gebruikt voor cementgebonden gietvloeren, PU gietvloeren, beton ciré en troffelvloeren.

Betonvloer isolatie

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en je kunt er een energiebesparing tot 15% mee behalen. Het levert dus niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook lagere stookkosten en een beter milieu. Waarschijnlijk wordt je huis ook meer waard door een beter energielabel.

Je kunt bovendien subsidie krijgen wanneer je je vloer laat isoleren. Voorwaarde is wel dat je 2 maatregelen combineert, dat je eigenaar van het huis bent en er zelf woont.

Bezoek voor meer info en de verdere voorwaarden de website van de Rijksoverheid en vind alles over subsidie en vloer isolatie

Gekleurd beton of geverfd beton

Om je betonvloer af te werken na het drogen zijn er verschillende mogelijkheden. Een kleur toepassen is daar een van. Hiervoor zijn een aantal verschillende opties mogelijk.

Gekleurd beton krijg je door tijdens het verwerken een kleurstof toe te voegen, zoals pigmentpoeder of vloeibaar pigment.
Betonverf wordt aangebracht nadat het verse beton is uitgehard.
 

Of je nu kiest voor gekleurd of geverfd beton, het is belangrijk dat je voorafgaand aan de klus een keuze maakt. 

Bekijk hier in het stappenplan de verschillende manieren waarop je beton kunt afwerken na het uitharden

Bestel-verf.nl

Beschik je over alle benodigdheden?

Voor een strak resultaat moet het beton na het storten direct bewerkt worden. Het is daarom belangrijk dat je de juiste materialen binnen handbereik hebt.

Omdat het belangrijk is snel te kunnen werken, is het slim alle materialen en gereedschappen eerst klaar te leggen. Dat werkt ook een stuk prettiger. Zo hoef je niet te zoeken naar het juiste gereedschap en hoef je tijdens je klus ook niet weg om extra inkopen te doen.

In sommige gevallen is het zelfs aan te raden een reserve achter de hand te hebben, voor het geval dat er gereedschap kapot gaat of uitvalt. 

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk!

Bekijk de materialen en gereedschappenlijst en vind alle betongereedschap dat je nodig hebt voor zelf beton storten!

Bereikbaarheid stortlocatie

Zorg dat de truckmixer, en eventuele betonpomp de stortlocatie goed kunnen bereiken. Ga je betonspecie verkruien? Zorg dan dat je zoveel mogelijk obstakels verwijderd op de route naar de stortlocatie. Een kruiwagen met betonspecie valt altijd om op de verkeerde plek! Je kunt ervoor kiezen een tijdelijk het loop pad te bedekken met bouwfolie.

Wanneer je bij het beton storten gebruik maakt van een een betonmolen, plaats die dan uiteraard het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de stortlocatie

Weersomstandigheden en omgevingstemperatuur

Tijdens de verwerking van beton zijn verschillende omgevingsfactoren van belang. Bij beton storten kunnen de temperatuur van de omgeving, de ondergrond en het materiaal invloed hebben op het eindresultaat.

Als de temperatuur hoger is dan 25 °C of lager dan 5 °C, dan kan er in principe geen beton worden gestort. Bij koud weer kan bijvoorbeeld gekozen worden om de sterkteklasse van het cement aan te passen naar de omstandigheden. Voor de doe-het-zelver is het in ieder geval af te raden bij de genoemde temperaturen aan de slag te gaan met beton. 

Beton dat bevroren is geweest zal nadat het ontdooit niet ‘gewoon’ verder uitharden. Daarbij is de lucht bij vorst erg droog, wat een risico vormt tijdens het uitharden van het beton. Bij vorst kun je dus beter even wachten met je betonwerk.

Er kan (nacht)vorst optreden, of het kan gaan regenen nadat je al begonnen bent. Vers gestort beton moet hiertegen worden beschermd met plastic afdekfolie. Let er bij hoge temperaturen op dat je het beton vochtig houdt en beschermd tegen zonlicht en uitdroging.

Bouwvak

Hou er bij het plannen van je klus rekening mee dat beton vanuit de betoncentrales tijdens de bouwvakperiode beperkt of niet leverbaar is. De bouwvak vindt plaats in de maanden juli en augustus. 

Net als bij de schoolvakanties wordt voor de bouwvak Nederland verdeeld in drie regio’s; Noord, Midden en Zuid. De bouwvak begint meestal 2 weken na de schoolvakanties. Op basis daarvan hieronder een overzicht van de verwachte bouwvakdata. 

De exacte periode wordt elk jaar bekend gemaakt door brancheorganisatie bouwend Nederland

 

Bouwvak 2020

 

Noord 20 juli 2020 t/m 07 augustus 2020 Week 30 t/m 32
Midden 03 augustus 2020 t/m 21 augustus 2020 Week 32 t/m 34
Zuid 27 juli 2020 t/m 14 augustus 2020 Week 31 t/m 33

 

Bouwvak 2021

 

Noord 26 juli 2021 t/m 13 augustus 2021 Week 30 t/m 32
Midden 02 augustus 2021 t/m 20 augustus 2021 Week 31 t/m 33
Zuid 09 augustus 2021 t/m 27 augustus 2021 Week 32 t/m 34

 

Bouwvak 2022

 

Noord 01 augustus 2022 t/m 19 augustus 2022 Week 31 t/m 33
Midden 25 juli 2022 t/m 12 augustus 2022 Week 30 t/m 32
Zuid 08 augustus 2022 t/m 26 augustus 2022 Week 32 t/m 34

 

De bouwvak was vroeger verplicht, dat is nu niet meer zo. Er zijn bouwbedrijven die het hele jaar doorwerken

 

Mtools.nl

Zelf beton storten of een vakman inschakelen?

Wij adviseren altijd delen van de klus waar je minder ervaring mee hebt of niet handig in bent uit te besteden, vooral wanneer het specialistische werkzaamheden betreft zoals een gevlinderde betonvloer, of ander werk waarbij er een grote kans is op schade zoals scheuren of verzakking. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat je betonvloer, betonpad of terras achteraf hersteld moet worden of zelfs helemaal moet worden uitgehakt en worden vervangen. 

Schakel voor grotere projecten of verbouwingen binnenshuis altijd een bouwbegeleider of betontekenaar in. In het bijzonder wanneer je te maken hebt met (houten) draagconstructies of draagbalken die het gewicht van het beton moeten dragen.

Maar laat dit je zeker niet ontmoedigen om zelf (delen van) de klus te klaren. Dat geeft een gevoel van trots en niet onbelangrijk, op alles dat je zelf doet bespaar je geld waarvan je een biertje en een BBQ voor op je nieuwe betonnen terras kunt aanschaffen 🙂

Ga jij zelf aan de slag met betonstorten, of laat je een expert de klus klaren?

 

Ja, ik wil gratis vrijblijvende prijsvoorstellen ontvangen

Betoncalculator.nl is een landelijk netwerk van gekwalificeerde bedrijven. Met meer dan 100 aangesloten vakspecialisten is ons streven het serviceniveau voor de consument te verhogen.

Wil je gietvloer of betonvloer projectaanvragen ontvangen?

Meld je bedrijf hier aan voor de gratis offertedienst