Betonvloer storten in 10 stappen

Betonvloer storten stap voor stap uitgelegd

Betonvloer zelf storten in 10 stappen

Betonvloer storten is het mooiste werk dat er is! Dit is het A-tot-Z stappenplan: zelf betonvloer storten, met alle informatie stap voor stap uitgelegd.

De checklist beton storten helpt je de nodige voorbereidingen te treffen. Bekijk ook de materialen- & gereedschappenlijst zodat je over het juiste betongereedschap beschikt

Stappenplan zelf beton storten

Stap 1zelf betonvloer storten: Uitzetten / maatvoering
Stap 2zelf betonvloer storten: Graafwerk
Stap 3zelf betonvloer storten: Bekisting plaatsen
Stap 4zelf betonvloer storten: Wapening aanbrengen
Stap 5zelf betonvloer storten: Vloerverwarming aanleggen

Stap 6zelf betonvloer storten: Beton storten
Hoeveel beton heb je nodig?
Beton bestellen
Aanmaken kant en klare betonmortel
Zelf betonmortel maken

Stap 7zelf betonvloer storten: betonvloer afwerken voor het drogen
Betonvloer verdichten
Betonvloer bezemen
Betonvloer open(schuren) na het storten
Betonvloer kleuren
Betonvloer printen of stempelen

Stap 8zelf betonvloer storten: Betonvloer verharden
Betonvloer vlinderen
Slijtlaag (of kwartslaag) aanbrengen

Stap 9zelf betonvloer storten: Droogproces vers gestort beton
Plastic afdekfolie plaatsen na betonvloer storten
Curing compound aanbrengen na betonvloer storten

Stap 10zelf betonvloer storten: afwerking na het drogen
Plastic afdekfolie verwijderen
Betonvloer opruwen / schuren
Betonvloer impregneren
Betonvloer coating aanbrengen
Betonvloer ontkisten
Betonvloer verven
Betonvloer polijsten
Plinten bevestigen bij betonvloer
Betonvloer onderhouden

Betonvloer storten – stap 1: uitzetten maatvoering

Voor je begint plak je de wanden en muren die aan de stortlocatie grenzen af. Zo voorkom je dat je beton spatten veroorzaakt op andere ondergronden of wanden. Je gebruikt de plastic afdekfolie die je hiervoor gebruikt later nog een keer. Hiermee dek je het vers gestorte beton af tijdens het uitharden.

Houd altijd rekening met een centimeter correctie. Je betonvloer kan nooit volledig waterpas liggen. Gebruik bij voorkeur een roterende laser om lijnen uit te zetten. Zo kun je een zo vlak mogelijke betonvloer storten.

Een methode om je betonvloer waterpas te krijgen is door af te reien met een trilbalk. Dat is echter wel zwaar en levert meer werk op in vergelijking met het gebruik van een roterende laser. Wij raden dit dan ook af en in de praktijk wordt het bijna niet meer gedaan. Is je vloer niet helemaal waterpas? Dan kun je een vakman inschakelen om je vloer te corrigeren.

Betonvloer storten – stap 2: graafwerkzaamheden

Ga je een betonpad maken? Dan zijn er graafwerkzaamheden noodzakelijk. Ook wanneer je bijvoorbeeld een strookfundering of fundatieplaat voor een schuur of tuinhuisje wilt storten, moet er gegraven worden. Na het uitzetten van het te storten oppervlak dien je de ondergrond af te graven tot ongeveer dertig centimeter diep.

Hierna egaliseer je de ondergrond en plaats je eventueel isolatieplaten. Deze zorgen uiteraard voor isolatie, maar ook voor een extra stabiele ondergrond. Hier overheen wordt bouwfolie aangebracht. Dit voorkomt een te sterke aanzuigende werking van een ondergrond, zoals zand.

Zonder gebruik van bouwfolie zou de ondergrond te veel water opnemen en kunnen er na verloop van tijd scheuren in je betonvloer of betonpad ontstaan. Trek de bouwfolie iets hoger op dan alleen op de grond. Zo bescherm je ook je wanden tegen het vocht uit het beton. Gebruik stevige bouwfolie die niet makkelijk scheurt en leg de folie ongeveer 50 cm overlappend. Gebruik eventueel tape om de naden dicht te maken. Bouwfolie kun je halen bij de bouwmarkt of online bestellen.

Betonvloer storten – stap 3: bekisting plaatsen

Wanneer je bijvoorbeeld een fundering of trap gaat storten heb je een bekisting nodig. Een houten bekisting houdt het verse beton op zijn plek en zorgt dat je betonvloer nette randen krijgt. De kwaliteit van je bekistingshout is dus belangrijk. Voor het maken van een betonpad kun je een tuinpadmal gebruiken of ervoor kiezen het vers gestorte beton te stempelen. Voor het maken van een betonpad met een tuinpadmal, heb je geen bekisting nodig.

Je kunt zelf eenvoudig een bekisting maken van hout. Rondom het te storten oppervlak breng je de houten planken aan, waarbij je zorgt dat alle onderdelen waterpas staan. Naden of kieren kun je opvullen met een vulmiddel, zoals purschuim.
Uiteraard kun je ook voor prefab bekisting kiezen. Dit is echter wel duurder en het is niet opnieuw te gebruiken zoals bij een houten bekisting wel het geval is.

Een andere optie is een verloren bekisting. De naam zegt het al: deze bekisting wordt niet verwijderd maar verdwijnt in het beton. Een verloren bekisting wordt meestal gebruikt wanneer ontkisten lastig of onmogelijk is of, wanneer de verloren bekisting is afgewerkt met isolatiemateriaal, voor de isolerende werking.

Niet alleen de kwaliteit van je beton is bepalend voor het eindresultaat. De bekisting waarin je het beton aanbrengt is minstens zo belangrijk. Een goede bekisting is stevig en is precies volgens de juiste maatvoering gemaakt. Daarom raden we je aan altijd een meetlint en waterpas bij de hand te houden. Nauwkeurig werken is essentieel.

Voor je begint met het maken van je bekisting zet je eerst de gewenste oppervlakte af met metselkoord. Tentharingen kunnen goed van pas komen. Deze zet je in de hoeken neer, waarna je het metselkoord bevestigd. Vervolgens kun je beginnen met het opbouwen van de bekisting. Houd altijd rekening met de dikte van het hout. Je verliest al snel enkele centimeters oppervlakte aan de bekisting zelf.

Wil je precies weten wat je nodig hebt en wat het kost om je eigen bekisting te bouwen?

Klik hier en bekijk de materialenlijst om te zien wat je allemaal nodig hebt en de prijzen te vergelijken

Betonvloer storten – stap 4: betonwapening aanbrengen

 

Gewapend beton

Om je betonvloer extra stevigheid te geven pas je betonwapening toe. Door wapeningsstaal worden trekkrachten goed opgevangen, waardoor je betonvloer ook bij intensief en langdurig gebruik geen barsten of scheuren gaat vertonen.

Laslengte betonwapening

Beton dat zwaar belast wordt, zul je moeten voorzien van betonwapening. Het wapeningsmateriaal wordt voor het storten van de betonvloer of fundering op de vloer of in de bekisting gelegd.

Zorg er bij grotere oppervlakten altijd voor dat de wapeningsnetten of staven elkaar enigszins overlappen. Deze overlappingslengte bij het storten van gewapend beton wordt de laslengte genoemd. Dit zorgt ervoor dat trekkrachten door het betonstaal worden opgenomen.

De laslengte is afhankelijk van de diameter van het wapeningsstaal en de aanhechtingsomstandigheden. Door het toepassen van de juiste laslengte zorg je voor een zo sterk mogelijke betonvloer of fundering als eindresultaat.

In de onderstaande tabel (bron: Vereniging Wapeningsstaal Nederland) zijn de meest gangbare diameters bewapening opgenomen en de laslengten die voldoen aan de Eurocode 2 normstelling.

 

Diameter wapening     Laslengte (millimeters)
ø 8 490
ø 10 655
ø 12 815
ø 16 1130

* deze tabel bevat laslengten bij goede aanhechtings omstandigheden

Klik hier om de uitgebreide versie van de tabel te bekijken of downloaden in pdf formaat

 

40 x de diameter
Er wordt ook wel gebruik gemaakt van het ezelsbruggetje ’40 x de diameter’ om de laslengte te berekenen, om bijvoorbeeld een staaf met diameter ø10 mm en met een lengte van 1100 cm (11m) op te splitsen in 2 staven:

40 x ø10  = 40 x 10 mm = 40 cm

De staaf wordt verdeeld in 2 delen, dus er is één plek waar de staven overlappen. De staaf had een lengte van 1100 cm, waarbij 40 cm overlappingslengte nodig is. De totale lengte is dan 1140 cm \ 2 = 570 cm.

De uitkomst is dat je 2 delen van 570 cm kunt gebruiken, die elkaar met 40 cm overlappen.

Ga je een betonpad aanleggen met behulp van een tuinpadmal? Dan pas je geen wapenening toe. Wanneer je gevlinderd beton gaat stempelen voor je betonpad, of voor bijvoorbeeld je betonnen terras, dan is het gebruik van wapening wel aan te raden.

 

Betonvloer storten – stap 5: vloerverwarming aanleggen

Een betonvloer is ideaal voor vloerverwarming. Betonvloeren hebben de hoogste warmteoverdracht. De meeste mensen huren een professional in om vloerverwarming aan te laten leggen. Je kunt het echter prima zelf doen als je een ervaren klusser bent. Je brengt de vloerverwarming aan voor je je betonvloer gaat storten. Hierbij moet je wel een aantal keuzes maken.

De meest gangbare systemen zijn een elektrische- of warmwatervloerverwarming, waarbij elektrische vloerverwarming vaak wordt gebruikt in de badkamer. Dan is je vloerverwarming ‘bijverwarming’, wat betekent dat dit niet het hoofdonderdeel is van je verwarmingssysteem.

Je vloerverwarming wordt in dat geval aangesloten op je centrale verwarming.

Er zijn twee soorten vloerverwarmingsverdelers die het meest worden gebruikt: de open vloerverwarming verdeler en de gesloten vloerverwarming verdeler. Van de open vloerverwarming verdeler is er een variant verkrijgbaar met pomp.

Radiatoren kopen

Vloerverwarming legpatroon
Ook het legpatroon is van belang. De meeste vloeren zullen het best verwarmd kunnen worden met het zogeheten ‘slakkenpatroon’. Het patroon loopt dan van buiten naar binnen in de vorm van een slakkenhuis.

Het meanderpatroon komt ook voor. Dit patroon is alleen aan te raden als er van nature koude gedeelten in een ruimte aanwezig zijn (bijvoorbeeld door openslaande deuren). Het warme water loopt dan langs de meest koude gedeelten. De warmteverdeling is bij dit patroon echter niet optimaal en ook niet het meest efficiënt.

 

Betonvloer isolatie aanbrengen

Goede vloer- en rand isolatie zorgt ervoor dat de warmte van je vloerisolatie niet naar beneden wordt afgegeven en dat er geen koude ruimte ontstaat tussen de betonvloer en de buitenmuren. Als je een comfortabele, droge en warme ruimte wilt creëren, is het dus van belang goede vloerisolatie aan te brengen bij het aanleggen van je vloerverwarming.

Bij het zogeheten ‘droge systeem’ liggen de vloerverwarmingsbuizen in de vloerisolatie. Bij het zogeheten ‘natte systeem’ wordt het beton of cement over de verwarmingsbuizen heen gestort of gegoten.

Als je ervoor kiest om sleuven te frezen in je betonvloer hoef je geen randisolatie te gebruiken.

Complete vloerverwarming set online bestellen
Je kunt tegenwoordig zelfs complete vloerverwarming sets online bestellen

Deze sets zijn voorzien van alle materialen die je nodig hebt om de vloerverwarming aan te sluiten

Een vloerverwarming set (tot 10m2 als hoofdverwaming) bestaat uit:

 • 1x Groepenverdeler 1-Groeps met pomp Compleet
 • 1x 10 m2 noppenplaat systeem – 11mm geïsoleerd
 • 2x Knelset 3/4″ – 16 mm
 • 1x Vloerverwarmingslang Rol á 120 meter – PE-RT63
 • 1x Rol Randisolatie 25 meter

Betonvloer storten – stap 6: beton storten

Wanneer je wilt berekenen hoeveel beton je nodig hebt, wordt dat meestal weergegeven in liters of kuub (kubieke meter of m³). Het aantal kuub beton dat je nodig hebt bereken je door eerst de oppervlakte te bepalen (lengte x breedte x hoogte, waarbij met hoogte de dikte van de te storten betonlaag wordt bedoeld).

Benodigde hoeveelheid beton bepalen

Hoeveel beton heb ik nodig? Dat is natuurlijk een van de belangrijkste vragen wanneer je aan de slag gaat met zelf beton storten. Met behulp van de beton calculator kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel liter of m³ vloeibaar beton je nodig hebt voor je klus.

Je krijgt het resultaat te zien in liters en in m³ (kubieke meter) beton.

Je kunt niet alleen de hoeveelheid vers beton berekenen, de betoncalculator laat ook direct zien hoeveel zakken kant en klare betonmortel je nodig hebt. Zo krijg je meer inzicht bij de keuze tussen zelf beton maken of verse betonspecie bestellen.

Vers beton bestellen

Vers beton kun je online bestellen bij de betoncentrale. Bestel voor de zekerheid altijd meer dan je nodig denkt te hebben. Om te berekenen hoeveel je vers beton je nodig hebt kun je een betoncalculator gebruiken. Maak gebruik van de beton calculator om uit te rekenen hoeveel vers beton of zakken betonmortel kant en klaar je nodig hebt.

We raden je aan altijd ongeveer een halve kuub extra te bestellen. Zo voorkom je dat je te weinig beton tot je beschikking hebt wanneer je je betonvloer of fundering gaat storten. 

Bestel voor de zekerheid altijd iets teveel beton, ongveer een halve kuub extra is aan te raden.

Aanmaken betonmortel kant en klaar

Tegenwoordig kun je eenvoudig betonmortel kant en klaar bestellen. Dit wordt dan netjes bij je thuis afgeleverd en je hebt geen gedoe met mengen en verhoudingen.

Om een zak kant en klare betonmortel van 25 kg aan te maken heb je ongeveer 2 liter water nodig. Hieruit haal je ongeveer 12,5 liter vloeibare betonmortel. Let erop dat je niet teveel water gebruikt. Als het beton te vloeibaar wordt, bestaat de kans op ontmenging.

Ontmenging is het scheiden van de samenstellende bestanddelen van de betonspecie). Dit heeft effect op de uiteindelijke sterkte na het uitharden.

Voor het mengen van grotere hoeveelheden (meer dan een halve kuub) is het aan te raden een betonmolen te gebruiken.

Bestel voor de zekerheid altijd iets meer zakken kant en klaar betonmortel dan je nodig hebt.

Zelf betonmortel maken

Afhankelijk van het doel waarvoor het beton gebruikt gaat worden kies je het soort cement, grind (grof toeslagmateriaal) en zand (fijn toeslagmateriaal).

Om zelf 1 m³ betonmortel te maken heb je de volgende componenten nodig:

 • Grind 1000 Kg
 • Zand 800 Kg
 • Cement 350 Kg
 • Water 175 L

Ga je zelf betonmortel maken? Bekijk de handleiding zelf betonmortel maken. Alle componenten die je nodig hebt om zelf betonmortel te maken vind je hier op de materialenlijst

 

Heb je minder nodig dan 1 kuub beton? Overweeg dan betonmortel kant en klaar

Betonvloer storten – stap 7: afwerking van beton voor het drogen

 

Betonvloer verdichten

Tijdens het storten van betonmortel worden altijd luchtbellen gevormd. Voor de dichtheid en sterkte van het beton is het van belang dat er tijdens het uithardingsproces geen luchtbellen meer in het beton aanwezig zijn. Hierdoor ontstaat er een mooie, dichte structuur in het uitgeharde beton.

Na het beton storten moet er altijd aandacht worden besteed aan het verdichten van het beton. Dat kan op een aantal manieren.

Trilnaald

Bij kleine oppervlakten kunnen luchtbellen handmatig worden verwijderd met een trilnaald of door met een houten lat in het beton te prikken. Een trilnaald is een holle metalen cilinder met een roterend element erin die trillingen direct op het beton overbrengt. Hierdoor verdwijnen de luchtbellen uit het vers gestorte beton.

Ontmengen

Het gebruik van de trilnaald is specialistisch werk. Wanneer het beton te lang wordt getrild bestaat het risico op ‘ontmenging’. Hiermee bedoelen we de scheiding van de samenstellende bestanddelen van de betonspecie.

Dit betekent dat de zwaardere componenten van het verse beton – zoals het grove grind en steenslag – naar de bodem zinken. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de sterkte van het uitgeharde beton. Ontmenging kan ook optreden door schokken of bij het toevoegen van te veel water aan het betonmengsel.

Bij grotere oppervlakten, op bouwplaatsen of in betoncentrales, worden de luchtbellen verdreven door het beton vlak na het storten of produceren te trillen met behulp van oppervlaktetrillers of bekistingstrillers. Het beton kan ook worden verdicht door te schokken (schokbeton), centrifugeren, walsen of persen.

Betonvloer bezemen

Een manier om een betonvloer af te werken is door deze te vlinderen. Een gevlinderde betonvloer heeft een strakke, luxe uitstraling, maar kan soms ook erg glad worden als er water, onkruid of mos op de vloer ligt. Als de betonvloer bedoeld is als oprit met een sterke helling of in een stal, kan dit een nadeel zijn.

Dit kan worden verholpen door de vloer vlak na het vlinderen te “bezemen” met een betonbezem of borstel. Met de betonbezem worden lichte groeven gemaakt, waardoor er een ruwe en slipvaste bovenlaag ontstaat.

Betonvloer schuren na het storten

Je kunt om verschillende redenen je betonvloer willen schuren. Schuren zorgt voor een schoon oppervlak waarop vlekken niet langer zichtbaar zijn. Schuren is ook essentieel als je een gepolijste betonvloer wilt. Je schuurt de vloer dan meerdere malen voor je deze polijst.

In alle gevallen is een betonschuurmachine prettig om mee te werken, vooral bij het schuren van grote oppervlakten. Schuren met de hand is ook mogelijk, maar zeker af te raden als je een grote vloer wilt openschuren. Een betonvloer schuren is vrij specialistisch werk. Het is het overwegen waard een vakman in te schakelen.

Ga je zelf aan de slag met een kleinere oppervlakte? Zorg dat je een betonschuurder gebruikt met voldoende kracht. Een afzuigstuk voor stofvrij schuren is ook geen overbodige luxe.  Klik hier en bekijk voordelige betonschuurmachines waarmee je veilig en stofvrij kunt schuren.

Betonvloer kleuren

Een betonvloer, betonnen terras of betonpad hoeft geen standaard grijze kleur te hebben. Het is heel goed mogelijk een betonvloer te voorzien van een (felle) kleur. Hiervoor kun je betonverf of betonpigment gebruiken.

Betonvloer verven

Betonverf wordt na het uitharden van de betonvloer aangebracht zoals reguliere verf ook wordt gebruikt. Meer over betonvloer verven vind je bij stap 10 : betonvloer afwerken na het drogen

Betonpigment

kan al tijdens het mengen worden gebruikt. Je voegt het pigment toe aan het mengsel en stort het reeds gekleurde beton zoals je wenst. Betonpigment zorgt voor een diepe(re) kleur die slijtvast is. De betonstructuur blijft bij gebruik van betonpigment ook beter zichtbaar.

Gekleurde slijtlaag

Het aanbrengen van een slijtlaag kan een decoratieve functie hebben. Door het gebruik van gekleurd strooimateriaal kun je aan een betonvloer een mooie kleur geven. Lees meer over het aanbrengen van een gekleurde slijtlaag in de volgende stap (stap 8: betonvloer verharden).

Betonvloer printen of stempelen

Met printbeton (of gestempeld beton) kun je je betonvloer voorzien van een bedrijfslogo, familiewapen of een andere afbeelding. Ook is het met printbeton mogelijk de illusie van een natuursteenpatroon wekken. Een betonvloer printen of stempelen doe je door op het verse, uithardende beton, met een mat of stempel de gewenste afbeelding aan te brengen. Door het stempelen ontstaan er lichte uitsparingen in het beton.

Met printbeton kun je een patroon van klinkers, kasseien of tegels aanbrengen zonder dat je daadwerkelijk deze tegels hoeft te leggen. Je profiteert zo wel van de voordelen van beton, terwijl je betonvloer een heel andere uitstraling krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een logo of ander herkenbaar patroon laten aanbrengen op een oprit, of op het betonnen terras.

Je kunt beton stempelen met elk soort afbeelding. Hiervoor dien je wel over de juiste mat of stempel te beschikken. Gespecialiseerde bedrijven kunnen deze voor je maken.

Wil je meer weten over printbeton? Bekijk deze pagina met alle informatie over printbeton

Betonvloer storten – stap 8: betonvloer verharden

Beton vlinderen

Een veel gebruikte manier om de toplaag van het vers gestort beton af te werken is vlinderen. De betonvloer vlinderen is onderdeel van de uithardingsfase en wordt gedaan met behulp van een vlindermachine. Tijdens het beton vlinderen wordt het vers gestorte beton opgeschuurd, waardoor verharding van de toplaag plaatsvindt.

Wacht met vlinderen van de vloer totdat het beton enigszins is uitgehard en beloopbaar is. Je moet je voetafdrukken nog wel in het vers gestorte beton kunnen zien voordat je begint met de schuurplaat en uiteraard moet de betonvloer jouw gewicht en het gewicht van de vlindermachine kunnen dragen voordat je aan de slag gaat.

De schuurplaat kan eronder uit wanneer het beton de gewenste sterkte heeft bereikt. Beton vlinderen met de spanen zorgt voor de unieke industriële uitstraling, met het karakteristieke wolkachtige patroon van de gevlinderde betonvloer.

Richt bij het betonvloer vlinderen de spanen van de vlindermachine aan het begin altijd iets omhoog. Zo kun je controleren of er tijdens het vlinderen ringen in de betonvloer gevormd worden. Dat wil je voorkomen.

Over het afstellen van de spanen wordt ook wel gezegd: ‘Hoe droger hoe hoger, hoe natter hoe platter.’

Slijtlaag (of kwartslaag) aanbrengen

Sommige betonvloeren krijgen veel te verduren. Na het storten van je betonvloer wil je natuurlijk niet dat je betonvloer binnen de kortste keren slijt. Als je verwacht dat je vloer zwaar belast gaat worden kun je overwegen een slijtlaag aan te brengen. Deze beschermt je betonvloer.

Een slijtlaag wordt altijd aangebracht door een materiaal in te strooien na het storten. Dit kunnen bijvoorbeeld mineralen als kwarts, bauxiet of siliciumcarbide (carborundum) zijn. Deze materialen zijn extra te bestellen als je zelf je betonvloer wilt storten. Siliciumcarbide kost slechts enkele euro’s per kilo en is dus een goede investering als je je betonvloer slijtvast wilt maken.

Een slijtlaag kan ook een decoratieve functie hebben. Er zijn diverse strooimaterialen op de markt die een kleurtje hebben, waarmee je je vloer een bijzondere uitstraling geeft. Wanneer je een gevlinderde betonvloer waar vooraf carborundum is ingestrooid ook polijst, geeft dat een bijzonder fraai, glinsterend effect. Ook troffelvloeren zijn een goed voorbeeld voor het gebruik van een gekleurde slijtlaag.

 

Siliciumcarbide is verkrijgbaar in verschillende maten (van 0.05 mm tot 2mm, hardheid 9-9.5 Mohs).  Wil je siliciumcarbide of een ander instrooimateriaal gebruiken? Kijk voor meer informatie op de website van betonwereld.com. Hier wordt verschillende soorten instrooimateriaal voordelig aangeboden en je kunt er terecht voor deskundig advies. 

Betonvloer storten – stap 9: droogproces vers gestort beton

 

Hoe lang moet beton drogen?

Vers beton is al na een paar uur beloopbaar. Over het algemeen kun je er van uitgaan dat vers gestort beton na 28 dagen volledig is uitgehard. De volledige droogtijd van vers beton is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • de dikte van de betonvloer
 • welke type cement er wordt gebruikt
 • of er toevoegingen zijn gebruikt om de hardingstijd te regelen
 • de verhouding tussen water en cement

Verhardingsproces

Tijdens het drogen van vers beton wordt het harder door een chemische reactie die onstaat wanneer betonspecie wordt blootgesteld aan lucht en warmte. Het droogproces van vers beton, is dus eigenlijk een verhardingsproces.

Tijdens dit verhardingsproces moet vers beton precies de juiste hoeveelheid vocht vasthouden, om geleidelijk uit te kunnen harden.

 

Vers beton afdekken met plastic afdekfolie na betonstorten

Door de chemische reactie die tijdens het verhardingsproces tussen cement en water ontstaat, komt er warmte vrij. Wanneer je het beton afdekt met plastic afdekfolie, dan wordt de vrijgekomen warmte terug naar het materiaal gebracht en verdeeld. Hierdoor ontstaat er een soort broeikasteffect. Dit vertraagd de droogtijd van vers beton, zodat het niet te snel uitdrogen.

Hoe langzamer vers beton droogt, hoe beter en harder het eindresultaat. Zodoende heb je minder kans op bijvoorbeeld scheuren en het beton gaat langer mee nadat het is uitgehard. Zorg er dus voor dat je de oorzaken van versneld uitdrogen van vers beton tegengaat en voorkom daarmee problemen.

Zonder bescherming tijdens het uitharden is de kans op een toplaag van slechte kwaliteit groot.

Curing compound aanbrengen na beton storten

Om het verharden van de toplaag van je betonvloer succesvol te laten verlopen kun je gebruik maken van een curing compound. Als de toplaag van je betonvloer te snel uithardt kan deze op den duur gebreken gaan vertonen.

Zoals eerder beschreven is je vloer erbij gebaat langzaam uit te drogen. Een curing compound zorgt voor een afsluitende laag of membraan op de vloer. Deze wordt altijd aangebracht met een verstuiver, als de vloer al enigszins uitgehard is. Ga je de betonvloer impregneren? Dan moet de curing laag eerst worden verwijderd, dat is soms een lastige klus. Bij voorkeur dus geen curing compound gebruiken wanneer je in een later stadium de betonvloer wil gaan impregneren.

Betonvloer storten – stap 10: beton afwerken na het drogen

Nadat het verse beton is uitgehard kan het afwerkingsproces beginnen. Hiervoor heb je veel verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte methoden om vers gestort beton af te werken na het drogen worden hier in stap 10 beschreven.

Betonvloer opruwen / schuren

Na het storten van je betonvloer kun je je vloer op een aantal manieren bewerken. Het opruwen of schuren zorgt voor een minder gladde vloer. Als de vloer te glad is en je wilt uitglijden voorkomen, dan is het opruwen van je betonvloer een mogelijkheid. Dit doe je bijvoorbeeld handmatig of door een schuurmachine (of betonschuurder) te gebruiken.

Betonvloer impregneren

Door je betonvloer te impregneren creëer je een verharde, beschermde toplaag. Dit is bijvoorbeeld bij een gevlinderde betonvloer zeker aan te raden. Een impregneermiddel is een doorzichtige laag, die doordringt in de poriën van het beton, in tegenstelling tot een coating. Coating is een zichtbare laag, die bovenop de bestaande vloer wordt aangebracht.

Impregneren is een vrij voordelige manier om je betonvloer te beschermen. Een impregneermiddel maakt je betonvloer vlekwerend en water- en vuil afstotend. Het beton is voor 15 tot 20 jaar beschermd. De vloer is bovendien makkelijker schoon te houden omdat het vuil niet in de vloer trekt. Een geïmpregneerde betonvloer heeft ook nagenoeg geen last van krassen, wat bij een gecoate betonvloer wel voorkomt. Een coating is onderhevig aan krassen. Coating aanbrengen is ook duurder dan de betonvloer impregneren. 

Wanneer je niet met chemicalien wilt werken om je betonvloer te impregneren (een betonvloer impregneer je meestal met lithium-silicaat), dan kun je als alternatief gebruik maken van lijnolie om de toplaag van je betonvloer te beschermen tegen vuil en vet.

Sealen
Impregneren maakt de vloer alleen vloeistofdicht, om de vloer waterdicht te maken moet de vloer nog geseald worden. Met deze sealer krijgt de vloer dezelfde kwaliteiten en is ook vlekbestendig, UV-bestendig, zuurbestendig etc.

Hou er rekening mee dat je een betonvloer pas kunt impregneren nadat je de curing compound laag hebt verwijderd 

Betonvloer coating aanbrengen

Coating is een extra laag die op de bestaande vloer wordt aangebracht en de gehele vloer afsluit, zolang de coating niet beschadigd raakt. In tegenstelling tot impregneren, waarbij het product in de porieen van het beton binnendringt, trekt een coating minder in het beton. Een coating is direct waterdicht en vet- en chemicaliënbestendig. 

Een coating blijft zichtbaar en is onderhevig aan krassen en kan door zware objecten beschadigd raken. Een coating op je betonvloer aanbrengen is vaak ook duurder dan de vloer impregneren.

Voordelig vloercoating en betonverf bestellen? Ga naar bestel-verf.nl of verfbestelsite.nl 

Op deze sites vind je een breed assortiment industriële coatings en betonverf, die je eenvoudig online kunt bestellen. Meer weten over coating op de betonvloer aanbrengen? Klik hier

VerfBestelSite.nl

Betonvloer verven

Na alle benodigde bewerkingen van je betonvloer kun je deze ook achteraf nog voorzien van je favoriete kleur. Als je ervoor hebt gekozen geen betonpigment te gebruiken, is het nog steeds mogelijk je vloer te verven. Hiervoor gebruik je betonverf.

 

Betonverf

Betonverf is speciaal gemaakt voor het verven van betonwerken en betonvloeren. Sommige soorten betonverf bieden ook extra bescherming tegen vuil, krassen en andere beschadigingen.

Je betonvloer verven kan natuurlijk ook alleen een esthetisch doel hebben. Wil je je betonnen vloer een andere uitstraling geven dan de standaard betonvloeren? Kies dan voor een felle kleur verf en werk je vloer af met een glanslaag. Je kunt om dit te bereiken een extra laag topcoating hoogglans of zijdeglans aanbrengen.

Een extra coating is aan te raden als je lang plezier wilt hebben van je geverfde betonvloer of betonnen terras.

Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van betonverf of coating, moet de betonvloer minimaal 6 weken oud zijn, anders kan de betonverf of coating worden aangetast. Ruwol 2K Epoxy Primer kan door zijn unieke eigenschappen echter al na 2 weken op nieuwe beton- en cementvloeren worden aangebracht. Na het aanbrengen van Ruwol 2K Epoxy Primer, kan er 12 uur later al Ruwol Betonverf worden aangebracht.

 

Klik hier voor het stappenplan, de checklist en alles wat je moet weten over betonvloer verven

Bestel-verf.nl

Betonvloer polijsten

Wil je je betonvloer graag polijsten? Dan dient deze een aantal keren geschuurd te worden voor je kunt beginnen met polijsten. Het spreekt voor zich dat je vloer eerst volledig uitgehard moet zijn voor je kunt starten met schuren.

Hiervoor heb je een betonschuurmachine nodig. Het resultaat is een schitterend glanzende betonvloer. Het is een bewerkelijke methode, maar levert zeker een prachtig resultaat op.

Plinten bevestigen bij betonvloer

Ook een betonvloer is gebaat bij plinten. Plinten zorgen ervoor dat er geen water in de wand trekt, bijvoorbeeld water dat achterblijft bij het dweilen van een (gepolijste) vloer. Er zijn een aantal manieren om plinten aan te brengen bij een betonvloer.

Het is bijvoorbeeld mogelijk standaard aluminium plinten te plaatsen. Deze zijn zichtbaar na plaatsing. Een andere optie is het wegwerken van (betonnen) plinten in de wand. Dat dient te gebeuren voor je de betonvloer stort. Hiermee kun je een onzichtbare plint aanbrengen en een bijzonder strak effect bereiken.

Betonvloer onderhouden

De mate van onderhoud aan je betonvloer is afhankelijk van de afwerking en het gebruik. Een betonvloer die geïmpregneerd is zal beter bestand zijn tegen vuil en vet. Over het algemeen kun je beton reinigen met water.

Als er ernstige beschadigingen zijn ontstaan aan je betonvloer zijn deze in veel gevallen nog wel te repareren. Bekende merken zoals Weber, bieden reparatiesets aan voor het eigenhandig repareren van beton.

Betonvloer bewerken met was of olie

Een extra glanzende betonvloer creëer je door gebruik te maken van was. Was is een natuurproduct dat een glanzend effect geeft. Gebruik altijd was die bedoeld is voor betonvloeren. Sommige fabrikanten bieden speciale betonolie of lijnolie aan.

De vloer wordt hiermee beschermd, krijgt een glanzende look. Je kunt dit soort olie prima zelf aanbrengen.

Hou er rekening mee dat je betonvloer door het gebruik van olie een tint donkerder wordt

Zelf een betonvloer storten of een vakman inschakelen?

Het simpele antwoord op de vraag of je zelf een betonvloer, betonpad of fundering kunt storten? Wij zeggen: “Ja, absoluut!”

Of eigenlijk zouden we moeten zeggen: “Ja, maar het hangt er wel vanaf hoe handig je bent.”
Wij adviseren dan ook altijd voor onderdelen van de klus waar je minder ervaring mee hebt of niet zo handig in bent, een vakman in te schakelen. Vooral wanneer het specialistische werkzaamheden betreft.

Denk dan bijvoorbeeld aan een gevlinderde betonvloer of werkzaamheden waarbij je kans hebt op schade zoals scheuren of verzakking. Je wilt natuurlijk te allen tijde voorkomen dat je vloer, terras of betonpad achteraf hersteld moet worden of zelfs helemaal moet worden vervangen.

Schakel voor grote betonprojecten of verbouwingen binnenshuis een bouwbegeleider of betontekenaar in, vooral wanneer je te maken hebt met (houten) draagconstructies of draagbalken die het gewicht van de betonvloer moeten dragen. Dat is essentieel voor je eigen veiligheid!

Laat dit je echter zeker niet ontmoedigen om zelf delen van de klus te klaren. Dat geeft een gevoel van trots en, niet onbelangrijk, op alles wat je zelf doet bespaar je geld. Daarvan kun je ook een biertje en een barbecue voor op je nieuwe betonnen terras aanschaffen!

Ga jij ook zelf aan de slag met beton storten of schakel je een vakman in?

Ja, ik wil gratis vrijblijvende prijsvoorstellen ontvangen

Betoncalculator.nl is een landelijk netwerk van gekwalificeerde bedrijven. Met meer dan 100 aangesloten vakspecialisten is ons streven het serviceniveau voor de consument te verhogen.

Wil je gietvloer of betonvloer projectaanvragen ontvangen?

Meld je bedrijf hier aan voor de gratis offertedienst