Betonvloer verven

Een succes of slecht idee?

Betonvloer verven

 

Betonnen vloer verven: een goed idee of niet?

Wanneer je je betonvloer wilt gaan verven kun je aan de hand van dit artikel bepalen of dat wel zo een goed idee is. Ook wordt hier uitgelegd welke stappen je moet nemen om een betonvloer van verf te voorzien;

Welke soort betonverf kun je het beste gebruiken? Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je zelf een betonvloer gaat verven? Je leest het hier!

Is de betonvloer geschikt om betonverf aan te brengen?

Een betonvloer kan op verschillende manieren zijn afgewerkt en in verschillende staten verkeren. Afhankelijk van bijvoorbeeld het type betonvloer en hoe zwaar de vloer belast gaat worden, kan worden bepaald of de vloer geschikt is om met betonverf aan de slag te gaan, welke soort betonverf of coating je moet gebruiken en nog belangrijker; of daarmee het gewenste eindresultaat wordt behaald.

Nieuwe betonvloer verven

Voordat je een betonnen vloer kunt verven, dient het verse beton volledig te zijn uitgehard. Daarvoor moet het minimaal 6 weken oud zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de betonverf of coatinglaag door vocht (en een te hoge PH-waarde) worden aangetast. Hierdoor kan er onthechting van de verflaag optreden.

Gevlinderde betonvloeren

Wanneer het een gevlinderde betonvloer betreft, dan kun je voor een betere hechting van de betonverf de vloer beter eerst bewerken zodat de verf beter kan hechten, alvorens het aanbrengen van de eerste laag betonverf op de vloer. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Je kunt een gevlinderde, gepolijste of anderszins gladde betonvloer eerst etsen, je kunt een primer aanbrengen of je kunt de betonvloer schuren, voordat je aan de slag gaat met het aanbrengen van de eerste laag betonverf op de vloer.

Betonvloer etsen

Afhankelijk van het oppervlak van je betonnen vloer, kun je mogelijk het oppervlak etsen. Ets opent in feite de poriën van het beton om de betonverf beter te laten absorberen, waardoor de verf ook beter zal hechten. Om te testen of je vloer geëtst moet worden, laat je een kleine hoeveelheid water op de vloer vallen en kijkt je hoe snel deze wordt opgenomen. Als het vrij snel wordt opgenomen, hoef je waarschijnlijk niet te etsen.

Wanneer het water de neiging heeft om zich op het oppervlak van de vloer te verzamelen, wordt het gebruik van een etser – bijvoorbeeld Ruwol Etch and Clean – aanbevolen. Ruwol Etch and Clean werkt na het aanbrengen binnen 5 a 10 minuten.

Primer gebruiken

In plaats van etsen kun je de vloer ook behandelen met een primer, voor een goede hechting van de aan te brengen toplaag. Ruwol 2K Epoxy Primer is bestand tegen hoge PH waarden en kan door deze unieke eigenschap al na 2 weken op een nieuwe beton-, zandcementvloer of egalinelaag worden aangebracht.

Oude betonvloer verven

Wanneer we het hebben over een oude betonvloer verven zijn er verschillende situaties mogelijk; het kan zijn dat er al eerder een laag betonverf op de vloer is aangebracht. Wanneer dit het geval is, dan is het van belang goed te kijken wat de staat van de oude verflaag is, alvorens er een nieuwe laag betonverf op aan te brengen.

Wanneer de oude betonverf op de vloer nog redelijk glad is en niet gebladerd, dan kun je in principe direct aan de slag met het aanbrengen van een nieuwe laag betonverf. Kleine beschadigingen kunnen worden glad geschuurd, nadat je deze eventueel hebt gevuld met wat reparatiemortel.

Oneffenheden (zoals dilataties of dagnaden) met een hoogteverschil van niet meer dan 0,5 cm, kunnen nog glad worden geschuurd. Bij grotere hoogteverschillen moet er wellicht eerst worden gefreesd en kan er pas daarna worden begonnen met gladschuren.

Betonvloer schuren

Een betonvloer schuren kan met de hand, maar doe je het best met een betonschuurmachine. Schuren maakt de betonvloer vlak en vlekken worden erdoor verwijderd. Wanneer de vloer is afgewerkt met curing compound, dan moet de curing compound laag er eerst afgeschuurd worden, om goede hechting te verkrijgen. Na het schuren van je betonvloer dient de oppervlakte nogmaals te worden gereinigd.

Dit doe je om de vloer stof- en vetvrij te maken, alvorens je aan de slag gaat met het aanbrengen van een nieuwe verflaag.

Betonvloer reinigen

Om de vloer grondig te reinigen zijn er verschillende kwaliteit producten te verkrijgen. Ruwol Surface cleaner is een goede optie (niet nodig voor nieuwe, schone vloeren). Na het schoonmaken of aanbrengen van een cleaner moet je de vloer goed laten drogen, alvorens je de eerste laag betonverf aanbrengt.

Wanneer de oude laag betonverf op de vloer er niet meer goed uitziet, moet je daar eerst aandacht aan besteden alvorens aan de slag te gaan met het aanbrengen van een nieuwe verflaag. Is de vloer vuil, of de verf op je betonvloer erg afgebladerd? Dan moet je eerst kijken hoe dat komt, anders kan het zijn dat de nieuwe laag er binnen de kortste keren ook slecht uit gaat zien. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Als de betonverf op de vloer afgebladerd is, of beschadigd door stoffen die vanaf de oppervlakte afkomstig zijn, dan is het natuurlijk zaak om te bepalen wat hiervan de oorzaak kan zijn. Zodat je deze plekken effectief kan behandelen. Allereerst dient de vloer goed te worden schoongemaakt met een cleaner, zo dat ook de eventuele oorzaak van de loskomende verf wordt verwijderd.

Bij de loskomende of bladerende plekken de verf worden afgeschraapt en geschuurd. Waar nodig moeten vervolgens de plekken worden gerepareerd, alvorens met een nieuwe verf of coatinglaag aan de slag te gaan.

Vochtige betonvloeren en betonverf

Als er grote delen zijn waar het betonverf op de vloer afgebladerd is, dan is er mogelijk een bepaalde stof waar eerder overheen is geverfd die dit veroorzaakt. Of er kan sprake zijn van een vochtige betonvloer waardoor de bestaande betonverf of coatinglaag loslaat.

Bij een vochtige betonvloer heeft het behandelen van de gebladerde betonverf op de vloer door het aanbrengen van een nieuwe laag betonverf geen enkele zin. Eerst moet het onderliggende vochtprobleem worden opgelost. Op welke manier dit gebeurd hangt af van de oorzaak van de vochtige vloer.

Een vochtige betonvloer kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • Niet lang genoeg laten uitharden (bij nieuwe betonvloeren)
 • Een hoog grondwaterpeil
 • Slechte ventilatie
 • Optrekkend vocht
 • Lekkende leidingen

Vochtige betonvloer test

Om bij een nieuwe betonvloer te bepalen of er sprake is van een vochtige vloer, kun je een vel plastic (van ongeveer een vierkante meter) op de betonvloer leggen. Plak de randen van het vel plastic met tape aan de vloer en laat dit 24 uur zitten. Trek na 24 uur het plastic omhoog en kijk of er condens zichtbaar is.

Als het beton op die plek donkerder geworden is, dan is er nog steeds sprake van vocht in de betonvloer en moet het langer blijven drogen. Wanneer het een bestaande (oude) betonvloer betreft, en deze een vochtprobleem vertoont die blijkt uit de plastic test, wacht ook dan met het opnieuw aanbrengen van betonverf op de vloer. De betonvloer heeft een vochtprobleem en dat zal zeker resulteren in lakfalen. Kortom, als jouw betonvloer oud is en nog steeds een vochtprobleem vertoont, is deze vloer niet geschikt voor een verfbeurt.

In bepaalde gevallen kan het verwijderen van de toplaag voldoende zijn voor het oplossen van het vochtprobleem in de vloer. Een vochtige betonvloer is echter een serieus probleem, dat er zelfs voor kan zorgen dat de hele vloer moet worden vervangen omdat de sterkte van het beton kan worden aangetast door betonrot, met als oorzaak het aanwezige vocht. Het is soms nodig de toplaag te vervangen en in een enkel geval de gehele betonvloer. Er zijn om het vochtprobleem verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van de situatie en de oorzaak.

Betonvloer verven: soorten betonverf

– Betonverf op basis van polyurethaan-alkyd: dit is betonvloer verf die geschikt is voor een normale belasting van de geverfde betonvloer.

Betonverf van Ruwol op urethaan-alkyd basis is geschikt voor een normale belasting van de vloer, bijvoorbeeld: showrooms, winkels, woon- en slaapkamers, stallen. Ook voor buiten op het terras, tuintegels of klinkers.

 • Geschikt voor binnen en buiten toepassingen en eenvoudig aan te brengen
 • Toe te passen op beton, steen, zandcement, anhydriet en andere steenachtige ondergronden
 • Makkelijk te reinigen doormiddel van dweilen of hogedruk reiniger
 • Geen primer of grondverf nodig
 • Hygienisch en esthetisch
 • Betonverf te bestellen in 13 standaard kleuren en meer dan 20.000 (!) mengkleuren

Betonverf op urethaan-alkyd basis is meestal niet bestand tegen chemicaliën, zoals weekmakers die in (auto)banden zijn verwerkt.

Holdbar Vloer Topcoating Extra is een kleurloze 2 componenten polyurethaan coating met een zeer hoge chemische bestandheid (download de resistentielijst). Deze coating is bij uitstek geschikt voor betonvloeren die in contact komen met chemische stoffen en oplosmiddelen zoals benzine, diesel, remvloeistof, zoutzuur etc. Door de bestendigheid tegen weekmakers in autobanden is deze coating zeer geschikt voor garages, autoshowrooms of autowerkplaatsen, etc.

Deze coating is zeer slijt- en watervast, vloeistofdicht en UV bestendig. De coating wordt toegepast als toplaag voor de optimale bescherming van betonvloeren voorzien van betonverf, gietvloeren, steenachtige ondergronden, troffelvloeren, siergrindvloeren. Het is ook rechtstreeks op beton-, anhydriet- of zandcement dekvloeren aan te brengen.

Een andere mogelijkheid – in plaats van betonverf in combinatie met een kleurloze 2 componenten polyurethaan coating – is het aanbrengen van een hoogwaardige vloercoating zoals Holdbar Vloercoating.

Betonvloer coating aanbrengen

Coating verschilt van ‘gewone’ betonverf. Het is een extra laag die op de bestaande vloer wordt aangebracht en de gehele vloer naadloos en vloeistofdicht afsluit, zolang de coatinglaag niet beschadigd raakt. In tegenstelling tot impregneren, waarbij het product in de porieen van het beton binnendringt, trekt een coating minder in het beton. Een coating is direct waterdicht en vet- en bestand tegen chemicaliën.

Een coating blijft zichtbaar en is onderhevig aan krassen en kan door zware objecten beschadigd raken. Een coating op je betonvloer aanbrengen is vaak ook duurder dan de vloer impregneren.

Een gevlinderde betonvloer kun je in plaats van schuren ook etsen met Ruwol Etch and Clean of behandelen met Ruwol 2K Epoxy Primer, wanneer je later kiest voor een coatinglaag. Ruwol 2K Epoxy Primer is bestand tegen de hoge PH waarde van vers gestort beton en kan – zoals eerder benoemd – al na 2 weken op een nieuwe beton-, zandcementvloer of egalinelaag worden aangebracht.

Voordelig vloercoating en betonverf bestellen? Ga naar bestel-verf.nl of verfbestelsite.nl

Op deze sites vind je een breed assortiment industriële coatings en betonvloer verf, die je eenvoudig online kunt bestellen.

 

Betonvloer coating: soorten coating en gebruik

– Coating op basis van epoxy of polyurethaan: een 2 componenten coating die geschikt is voor betonvloeren die zwaar belast worden.

Holdbar vloercoating is een hoge kwaliteit coating op basis van 2 componenten epoxy geschikt voor zware belasting van de betonvloer, bestand tegen de meest agressieve producten zoals weekmakers in autobanden, voor bijvoorbeeld: garages of industrievloeren.

 • Geschikt voor binnen en buiten toepassing
 • Toe te passen op beton-, zandcement- en anhydrietvloeren
 • Zeer slijtvast, naadloos, vloeistofdicht en vochtregulerend
 • Bestand tegen zware belastingen (auto’s, vrachtwagens, heftrucks etc)
 • Bestand tegen weekmakers in autobanden
 • UV bestendig en ook geschikt voor buiten
 • Bestand tegen aggressieve middelen zoals schoonmaakmiddelen, olie en vet, oplosmiddelen, zuren en basen etc.
 • Eenvoudig reinigbaar, hygiënisch en esthetisch
 • Na 4 uur al overschilderbaar (uniek!). Je kunt dus meerdere lagen per dag aanbrengen
 • Kan al na 2 weken op nieuwe cementgebonden ondergronden worden aangebracht
 • Geurarm tijdens de verwerking, na droging geurloos
 • Geen schadelijke bestanddelen
 • Zijdeglans
 • Geschikt voor vloeren met vloerverwarming
 • Geschikt voor het instrooien met een antislipkorrel

Betonvloer verven: checklist

 • Hoe zwaar wordt de vloer belast na het verven; gaan er bijvoorbeeld voertuigen overheen rijden of wordt de vloer alleen belopen?
 • Moet de vloer na het verven waterdicht, watervast of waterafstotend zijn?
 • Wordt er na het verven gewerkt met chemicaliën die op de vloer kunnen lekken?
 • Wordt de vloer na het verven regelmatig gereinigd met chemische schoonmaakmiddelen?
 • Wordt er met rubber banden (machines, auto’s) over de vloer gereden na het verven?
 • Moet de vloer na het verven ‘anti-slip’ zijn?
 • Is het een bestaande betonvloer (ouder dan 6 weken) of is de betonvloer vers gestort?
 • Is de betonvloer gevlinderd of gepolijst?
 • Is de betonvloer in het verleden al eens eerder voorzien van betonverf of een coatinglaag?
 • Is de betonvloer voorzien van een curing compound laag?
 • Is er vocht aanwezig in de betonvloer?
 • Zijn er zichtbare beschadigingen, scheuren of grote oneffenheden (dilataties of dagnaden)?
 • Is de vloer schoon en droog voordat de eerste laag betonverf of coating wordt aangebracht?

Betonvloer verven: stappenplan

 1. Kijk of er beschadigingen en oneffenheden zijn die eerst gerepareerd moeten worden. Maak de vloer mooi egaal voordat je verder gaat.
 2. Maak de vloer heel goed schoon; verwijder alle sporen van vet, olie, vuil, vocht of andere substanties. Gebruik liefst een betonschuurder voor eventuele curing compound, lijm, verfresten en dergelijke. Daarna goed stofzuigen. Zorg dat de ruimte goed geventileerd is of dat je gebruik maakt van adembescherming wanneer je aan de slag gaat met chemische (schoonmaak)middelen.
 3. Controleer na het schoonmaken of de betonvloer goed schoon en droog is, er mag geen vuil of vocht aanwezig meer zijn in of op het beton, vervolgens goed laten drogen (dit kan tot drie dagen duren).
 4. Breng de betonvloer verf aan op de randen met een ronde kwast. Zorg ervoor dat omliggende delen, zoals muren of deuren, niet worden meegeverfd.
 5. Afhankelijk van het type betonvloer verf of coating dat je gebruikt, wordt bepaald na hoe lang de volgende laag kan worden aangebracht.
VerfBestelSite.nl

Betoncalculator.nl is een landelijk netwerk van gekwalificeerde bedrijven. Met meer dan 100 aangesloten vakspecialisten is ons streven het serviceniveau voor de consument te verhogen.

Wil je gietvloer of betonvloer projectaanvragen ontvangen?

Meld je bedrijf hier aan voor de gratis offertedienst