Gevlinderde betonvloer

Gratis en vrijblijvend gevlinderde betonvloer offertes op maat

 

* Alle expertise op één plek
* Erkende gevlinderde betonvloer specialisten 

* Bespaar tijd en geld, vergelijken is besparen!

 

Offertes vergelijken

Gevlinderde betonvloer storten

Beton vlinderen is een populaire verwerkingsmethode na het storten van vers beton. 

Hieronder lees je meer over de voordelen van een gevlinderde betonvloer, geschikte toepassingen van een gevlinderde betonvloer deze en de kosten die bij dit vloertype komen kijken

Wat is beton vlinderen?

Een gevlinderde betonvloer wordt bewerkt met een zogeheten troffel- of vlindermachine. Beton vlinderen is alleen mogelijk wanneer er sprake is van vers gestort beton. Zodra het verse beton net beloopbaar is, kan de vlindermachine worden ingezet.

De vlindermachine wordt gebruikt tijdens de uithardingsfase. In het stappenplan beton storten lees je alles over het droogproces van vers gestort beton en hoe je beton kunt vlinderen

Een vlindermachine heeft bladen (of spanen) die ronddraaien op de uithardende betonvloer. Door het afspanen van het verse beton ontstaat er een verharde, strakke toplaag.

Monoliet vloer
Een gevlinderde betonvloer wordt ook wel een monolythisch afgewerkte vloer of monolietvloer genoemd. Omdat bij een gevlinderde betonvloer of (monoliet afgewerkte vloer) geen extra deklaag van cement boven op de betonvloer wordt aangebracht, is het resultaat een toplaag die één (monoliet) geheel vormt met het beton.

 

Beton vlinderen met de vlindermachine zorgt ervoor dat de toplaag van de betonvloer wordt opgeschuurd en daarbij verdicht het vlinderen de vers gestorte vloer. Door het vlinderen ontstaat er een mooi effect op het beton. Een vloer vlinderen zorgt bovendien voor verharding. Door het vlinderen ontstaat er een egale, slijtvaste en duurzame toplaag.

Beton is na het storten nog zeer bewerkelijk. Dat biedt nog meer mogelijkheden voor de afwerking.  In het stappenplan betonvloer storten staat beschreven wat de mogelijkheden zijn bij een betonvloer afwerken voor het drogen en een betonvloer afwerken na het droogproces.

Een gevlinderde betonvloer kan op veel manieren verder worden afgewerkt, bijvoorbeeld door op de vloer een kleur op de vloer aan te brengen met betonverf of pigmentpoeder. Wanneer je je betonvloer wilt verven is er veel mogelijk. Betonverf is tegenwoordig in de meeste kleuren verkrijgbaar en anders kun je betonverf zelfs nog in de door jou gewenste kleur laten mengen.

Om de kleuren van aan te duiden wordt door fabrikanten van betonverf tegenwoordig – net als bij andere verfsoorten – gebruik gemaakt van het RAL – systeem voor kleurcoderingen.

Wat kost een gevlinderde betonvloer?

De kosten voor een gevlinderde betonvloer kunnen nogal variëren. Dit komt doordat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Naar een gevlinderde betonvloer heb je jarenlang geen omkijken wat betreft onderhoud, maar het aanbrengen en vlinderen is een behoorlijk bewerkelijke klus.

 

Kosten betonvloer storten en vlinderen

 1. De vierkante meter prijs wordt vaak berekend exclusief voorrijkosten. Kies daarom voor een vakman uit de buurt!
 2. Eventueel aanbrengen en bewerken van plinten
 3. Aanbrengen van een antisliplaag of andere extra afwerkingen van de toplaag (bv. impregneren, kwartslaag, polijsten, coating)
 4. Eventueel aanbrengen van vloerverwarming
 5. Eventueel ander leidingwerk, putten, afvoeren, ed.

 

Betonvloer vlinderen prijs per m2

Een gevlinderde betonvloer kost tussen de € 50 en € 75 per vierkante meter. De prijs van een gevlinderde betonvloer hangt ook af van de totale oppervlakte van de betonvloer, het type ondergrond en zoals hiervoor benoemd de verdere afwerking waar je voor kiest.

Je kunt de kosten lager houden, bijvoorbeeld door voor een standaardkleur te kiezen. Het toevoegen van kleurpigmenten aan je betonvloer of het gebruiken van gekleurd beton van de betoncentrale is mogelijk, maar vaak wel tegen meerprijs.

Toepassing gevlinderde betonvloer

Omdat een gevlinderde betonnen vloer na bewerking met de vlindermachine voor beschermd is tegen vuil, is de vloer nagenoeg overal in huis te gebruiken en goed schoon te houden. Op plaatsen waar je veel vocht verwacht, zoals in de keuken, zul je de vloer wel moeten laten impregneren of afwerken met een beschermende coating.

Ben je op zoek naar een betonnen vloer voor in de badkamer? Een gevlinderde betonvloer kun je na behandeling met impregneermiddel of het aanbrengen van een extra coatinglaag toepassen in de badkamer. De vloer wordt zonder naden opgeleverd en biedt daardoor geen kans aan schimmels en vuil. Omdat dit vloertype bij uitstek geschikt is voor grotere vloeroppervlakten, is het laten storten van een betonvloer alleen in de badkamer geen verstandige keuze.

Met beton cire kun je bijvoorbeeld je badkamervloer en wanden naadloos in elkaar laten overlopen. Een betonlook vloer is een populair alternatief voor een gevlinderde betonvloer in de badkamer.

 

Woonbeton

Gevlinderde betonvloeren worden uiteraard toegepast winkels, kantoren en andere bedrijfsruimtes, maar kunnen ook worden aangebracht in de woning. Een gevlinderde betonvloer is zeer onderhoudsarm en straalt een trendy en verzorgde look uit. Daarom worden gevlinderde betonvloeren steeds vaker binnenshuis gebruikt. 

Ga je werken met vette stoffen of verf boven je gevlinderde betonnen vloer? Ook dan is het de moeite waard je de vloer te impregneren. Een gevlinderde betonvloer die is geimpregneerd of waarop een topcoating is aangebracht, wordt ook wordt ook wel woonbeton genoemd.

Woonbeton kan op verschillende manieren worden nabehandeld. Soms wordt ervoor gekozen de vloer ook te polijsten, voor een extra strak en glanzend uiterlijk van je gevlinderde betonvloer.

Gevlinderde betonvloer buiten

Beton vlinderen is niet alleen geschikt voor gebruik binnen, maar ook voor buiten. Een gevlinderde betonvloer kan bijvoorbeeld heel goed worden gebruikt als terras. Het beton kan worden gestempeld of geprint om een motief in de vloer aan te brengen.

Zo is het mogelijk na het vlinderen naden of groeven in het beton te slijpen, zodat je de illusie van tegels creëert. Op deze manier kun je een hoogwaardig (tuin)pad aanleggen met behulp van gevlinderd beton.

In tegenstelling tot asfalt of bestrating met echte tegels, is er door de hardheid van het beton nagenoeg geen kans meer op rijsporen.

Verzakking tussen de naden is niet mogelijk, omdat de betonplaat uit een geheel bestaat. Wanneer je ervoor kiest om heipalen te gebruiken, neem je ook de kans op vezakking volledig weg.

 

Je tuinpad, terras of oprit is zodoende de komende 30 jaar nagenoeg onderhoudsvrij. Naast het extra woongenot, zal dit ook de waarde van je huis of pand zal doen stijgen.

Toolmax - standaardbanners

Gevlinderde betonvloer voordelen en nadelen

Aan het elke vloersoort zitten voor- en nadelen. Dat geldt ook voor gevlinderd beton. Denk je erover je woning of pand te voorzien van een gevlinderde betonvloer, of wellicht een betonnen terras of erfverharding van gevlinderd beton? Een betonvloer storten en vlinderen vraagt een zekere investering. Daarom raden we je aan de voor- en nadelen van dit vloertype te bekijken.

We hebben de voor- en nadelen van de gevlinderde betonvloer voor je op een rij gezet:

Voordelen beton vlinderen

 • Een gevlinderde betonvloer is slijtvast
 • Een gevlinderde betonvloer is nagenoeg onderhoudsvrij
 • Een betonvloer vlinderen is duurzaam, vloer gaat zeker twintig jaar mee 
 • Een gevlinderde betonvloer binnenshuis biedt een comfortabele woonervaring
 • Een gevlinderde betonvloer binnenshuis kan worden gecombineerd met vloerverwarming
 • Na het vlinderen van een betonvloer kan deze op veel verschillende manieren verder worden afgewerkt
 • Een gevlinderde betonvloer kan in nagenoeg alle ruimten worden aangebracht, ook de badkamer
 • Geen last meer van onkruid bij gebruik van gevlinderde betonvloer buitenshuis
 • Geen last meer van verzakte bestrating bij beton vlinderen buitenshuis
 • Een gevlinderde betonvloer buitenshuis is makkelijk schoon te houden
 • Geen last meer van rijsporen bij gebruik van gevlinderde betonvloer buitenshuis
 • Beton vlinderen is vooral voor grote oppervlakten een interessante optie

Nadelen beton vlinderen

 • Een gevlinderde betonvloer aanleggen vereist expertise en tijd
 • Gevlinderd beton kan glad worden door bijvoorbeeld zeep, vet of mosgroei (dit nadeel van een gevlinderde betonvloer is deels afhankelijk van de afwerking, door de toplaag te bijvoorbeeld te bezemen, of door het aanbrengen van een anti-sliplaag, kan gladheid volledig worden weggenomen)
 • Een gevlinderde betonvloer is niet waterdicht of waterafstotend (zonder extra coatinglaag of impregneren)
 • Gevlinderde betonvloeren zijn gevoelig voor vlekken als er geen coating is aangebracht, of als de betonvloer niet is geïmpregneerd
 • Er kunnen na verloop van tijd toch scheuren of barstjes in een gevlinderde betonvloer ontstaan. Deze worden door de meeste bezitters van een gevlinderde betonvloer overigens als authentiek ervaren.

Ga je zelf beton storten en vlinderen? Gebruik dan het stappenplan beton storten in 10 stappen
of
schakel je toch liever een vakman in?

Heb je interesse in een gevlinderde betonvloer?

Als je op zoek bent naar een stijlvolle, slijtvaste betonvloer voor binnen of buiten is een gevlinderd beton een prima optie. Vooral bij het aanleggen van grote oppervlakten betonvloer is de gevlinderde vloer (prijstechnisch) aantrekkelijk.

Het is wel verstandig een vakman in te huren die ervaring heeft met beton vlinderen. Zo krijg je een glad en egaal resultaat en kun je diverse afwerkingsopties kiezen.

Daarnaast is een gevlinderde betonvloer een zeer goede keuze als je een kantoor of winkel wilt voorzien van een betonnen vloer.

Ja, ik wil gratis vrijblijvende prijsvoorstellen ontvangen

Betoncalculator.nl is een landelijk netwerk van gekwalificeerde bedrijven. Met meer dan 100 aangesloten vakspecialisten is ons streven het serviceniveau voor de consument te verhogen.

Wil je gietvloer of betonvloer projectaanvragen ontvangen?

Meld je bedrijf hier aan voor de gratis offertedienst